unnamed

Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu

Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie zeZwiązkiem Województw RP.

Organizatorami konkursu na szczeblach regionalnych są Samorządy województw we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Zasady udziału w konkursie

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej w regulaminie konkursu oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.

Przebieg konkursu

1. Przesłanie przez koordynatorów regionalnych wypełnionych KART ZGŁOSZENIA PRODUKTU. Karty powinny wpłynąć najpóźniej na dwa tygodnie przed finałem w danym regionie, na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, 00-023 Warszawa, ul. Widok 20 lok. 1 z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów””. Wzórformularza dostępny jest w urzędachmarszałkowskich, ośrodkach doradztwa rolniczego,w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego iLokalnego oraz na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl

2. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.

3. Łączna liczba produktów biorących udział w każdym regionie nie może przekroczyć 80.

3. Zgłoszone produkty powinny być zaprezentowane na finałach regionalnych nie później niż do 3 wrześniabr.

4. Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonają na finałach regionalnych nominacji nagrodzonych produktów do nagrody „Perła 2014”.

Do nominacji do nagrody „Perły” na finałach regionalnych mogą również kandydować te produkty, które otrzymały I, II nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Spośród nominowanych w finałach regionalnych produktów, Kapituła Krajowa Konkursu dokona wyboru produktów odznaczonych statuetką „Perła 2014”.

Skład Komisji Konkursowych i Kapituły Krajowej do wglądu w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

5. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food, we wrześniu br.

6. Lista laureatów zostanie umieszczona na stronach: www.produktyregionalne.pl  Wszyscy laureaci „Pereł”, ze wszystkich edycji, otrzymają propozycję udziału w ekspozycji swoich produktów wraz z możliwością ich sprzedaży w czasie trwania Targów, na specjalnie wydzielonych stoiskach w ramach Pawilonu „Smaki Regionów”.

 

Nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”

Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Zgłoszenia z regionów kandydatów do nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni” należy przysyłać (z uzasadnieniem oraz opisem dokonań i fotografiami zgłaszanych osób) do dnia 5.09.2014 r. „Klucze do Polskiej Spiżarni” zostaną również wręczone w czasie Wielkiego Finału XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .

 

regulamin GASTRONOMIA

karta_zgloszeniowa GASTRONOMIA 2014

regulamin PRODUKT karta_

zgloszeniowa PRODUKT2014